Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού


 

 

Υλικά:

-        3 φλιτζάνια αλεύρι ‘που φουσκώνει μόνο του’ κοσκινισμένο

-        6 κουταλιές της σούπας κακάο

-        1 πρέζα αλάτι

-        2 φλιτζάνια ζάχαρη

-        2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι

-        ¾ κουταλιά της σούπας baking σόδα

-        10 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο

-        Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

-        1 κουταλιά της σούπας ξύδι

-        2 βανίλιες

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, το σπορέλαιο, το ξύσμα, το ξύδι και τις βανίλιες και τα χτυπάμε με το σύρμα για 5’, έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 170°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι να δούμε αν είναι ψημένο. Περιμένουμε να παγώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Προσοχή! Στο αλεύρωμα της φόρμας, ώστε να ξεφορμαριστεί καλά, καθώς και στο χρόνο ψησίματος. Είναι απαραίτητη η δοκιμή με το μαχαίρι, ώστε να δούμε ότι είναι καλά ψημένο. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου